Praktische tips

Praktische tips

Ikzelf had het best prettig gevonden als ik vooraf wat praktische tips had gehad om rekening mee te houden. Want hoe bereid je je nou voor op de operatie of de chemo? Op deze pagina staan een aantal tips die je kunt gebruiken rondom de operatie en voor de chemo.


Tips rondom de operatie

Pyjama met knoopjes
Stad en land heb ik afgezocht naar een pyjama met knoopjes! Als er geen knoopjes in de pyjama zitten moet je je armen omhoog doen bij het aan- en uittrekken. En dat is nou net iets wat niet gaat als je geopereerd bent aan je borst en oksel. Uiteindelijk heb ik mijn pyjama bij de Primark gekocht, verder kon ik nergens iets vinden. Inmiddels heeft Mooihoofd.nl ook een aantal pyjama’s met knoopjes, dus daar kun je ze ook bestellen. Ook zijn de Roy Donders huispakken natuurlijk best een optie. Voor de borstreconstructie heb ik een soort trainingspakachtige Roy Donders pyjama gekocht; werkte prima!

Pyjama 2 van de Primark

Pyjama van de Primark

Drains
Aan het eind van je verblijf worden alle slangetjes eruit gehaald, waaronder de drains. Ik had twee drains en die werden er op twee verschillende momenten uitgehaald omdat de ene wel wat deed en de andere niet. Bij de eerste keer zat mijn ruggenprik er nog in, dus toen merkte ik er weinig van. De tweede keer was vlak voor m’n vertrek en de ruggenprik was er toen al uit. Wat een hel! Ik kan het niet eens in woorden omschrijven; het was een pijn die ik niet eerder had gevoeld. Later hoorde ik dat het eruit halen van de drain geen pijn hoeft te doen, als je maar het “vacuüm eraf haalt”. Als je de operatie zelf nog moet ondergaan moet je dus alert zijn op het feit dat je óf nog een ruggenprik hebt, óf het vacuüm eraf haalt.

Kussentje
Ik ging na de operatie nergens heen zorgen m’n kussentje! Wat heb ik veel aan dat ding gehad. Hierdoor kon ik m’n arm gewoon laten rusten en kwamen de wonden van de borst en de oksel niet met elkaar in aanraking. Ik weet niet of dit ook werkt voor de mensen die alleen een borstamputatie of borstbesparende operatie krijgen, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen. Mooihoofd.nl verkoopt deze kussentjes.

Mijn kussentje

Mijn kussentje

Misschien niet een hele duidelijke foto, maar hier heb ik het kussentje onder m'n rechter oksel.

Misschien niet een hele duidelijke foto, maar hier heb ik het kussentje onder m’n rechter oksel.

Prothese
Vanuit het ziekenhuis krijg je een kussentje dat functioneert als nep-borst. Ik heb dat ding heel lang gebruikt omdat de wond wat ontstoken was en ik dus nog niet toe was aan een zwaardere prothese. Maar wat was ik gelukkig toen ik eindelijk m’n prothese had! Ik voelde me weer een stukje meer vrouw, had weer iets dat op een borst leek. Ik heb m’n prothese gekocht in Rosmalen bij van der Burgh. Hier hebben ze ook voor jonge vrouwen leuke Bh’s waar de prothese in past!

 

Tips rondom de chemo

Badlakens
Voornamelijk de eerste dagen na het toedienen van de chemo, zweette ik ’s nachts veel. Om niet elke dag de lakens te hoeven verwisselen, heb ik een badlaken onder me gelegd. Dit werkte perfect!

Schoonmaakdoekjes/allesreiniger
Ik had tijdens de chemo altijd schoonmaakdoekjes en allesreiniger bij me zodat ik altijd de wc kon schoonmaken nadat ik er geweest was. Nou wilde ik niet altijd met een fles allesreiniger sjouwen, dus ik heb bij de plekken waar ik vaak kwam (zoals m’n ouders en schoonouders) een fles neergezet. Verder vond ik het wel handig om doekjes te kopen die ik door de wc kon spoelen, dat kan namelijk niet met alle doekjes, en zo zou ik ook niet het chemogif verplaatsen van de wc naar de prullenbak. M’n zusje heeft uiteindelijk hele goedkope in Duitsland gevonden! Maar ze zijn ongetwijfeld met een beetje zoeken ook wel op andere plekken te vinden.

Allesreiniger en de schoonmaakdoekjes die ik overal mee naartoe sjouwde!

Allesreiniger en de schoonmaakdoekjes die ik overal mee naartoe sjouwde!

Tandenborstel/tandpasta
Ik had altijd een tandenborstel en een (kleine) tube tandpasta bij me, zodat ik altijd en overal mijn tanden kon poetsen. Ik kreeg namelijk vaak een raar mondgevoel en vieze aanslag in m’n mond. Dit wilde ik dan graag wegpoetsen en het is dan heel vervelend als je geen tandenborstel bij je hebt!

Smintjes/kauwgom
Een aanvulling op de tandpasta is smintjes/kauwgom. Door de aanslag in m’n mond had ik het idee dat ik enorm uit m’n giechel stonk. Het is dan wel een fijn idee dat je altijd smintjes of kauwgom bij je hebt zodat je nog enigszins fris uit je mond ruikt!

Ijsjes
Een hele leuke praktische tip! En ik heb ook van meerdere meiden begrepen dat ze dit deden, dus misbruik deze tip zoveel mogelijk;) Door alle aanslag had ik een heel gek mondgevoel, maar door een waterijsje (mijn favoriet: perenijsjes) voelde het heerlijk fris. Dat gevoel bleef niet heel lang, dus helaas moet je veel ijsjes eten! Niet té veel natuurlijk, ik hield 1 à 2 per dag aan. Ja, zo gek is die chemo nog niet!

Roosvicee Laxo
Als je last hebt van obstipatie, kan dit echt een uitkomst zijn! Het is niet overal te koop, maar de COOP en sommige AH’s hebben hem in het assortiment. Ik deed dit altijd door m’n yoghurt en dan kon ik ’s middags eindelijk naar de wc. Maar je kunt het niet te lang gebruiken, want dan raakt je lichaam eraan gewend. Laat er af en toe dus een dagje tussen zitten!

 

Tips rondom de borstreconstructie (diep-flap)

Producten huren

Op deze website kun je producten lenen en huren. Ik heb voor het slapen een rugsteun geleend waardoor je rechterop in bed komt te liggen, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een bed voor in de woonkamer te huren. Ook heb ik gebruik gemaakt van het douchekrukje, al was het maar om na het douchen even uit te rusten. En je kunt er nog veel meer artikel lenen of huren (zoals een wc-verhoger). Geweldige uitkomst! En je hoeft alleen maar je gegevens achter te laten. Oh en om dan nog beter te liggen gebruikte ik een grote knuffelbeer voor onder m’n knieën.

borstreconstructie

De rugsteun en behulpzame knuffelbeer.

Opstaan

Aangezien de buikspieren niet echt meewerken in de eerste weken, is opstaan best lastig. Ik ontwikkelde een manier van opstaan waarbij ik mijn lichaam als hefboom gebruikte. Ik trok mijn knieën op, hield 1 hand onder mijn knie en slingerde dan mijn knie omlaag.

Niezen

Laat ik je 1 ding vertellen; niezen is niet prettig! Een tip om de nies voor te zijn is keihard in je pink knijpen tot het pijnlijk is, dan zwakt het gevoel af. Het heeft mij al een paar keer behoed voor drama.

Littekens

Tijdens de amputatie heb ik geen moment gedacht aan insmeren van de wonden, onder het mom van “het wordt toch al lelijk”. Maar nu vertelde de arts opeens over littekenscrème. Dat bestaat natuurlijk ook nog! Ik heb zelf calendulan (VSM) en bio oil gebruikt. De eerste is meer een zalf, maar stinkt (al wen je er aan) en de tweede is meer een olie waarbij je dus actiever moet smeren (wat ik engig vond in het begin).

Buikband en sportbh’s

Deze worden vaak door het ziekenhuis aangeraden om bij een bepaalde organisatie te kopen. Fijn, maar ik vond de sportbh’s een drama! Ik heb daarom zelf een sportbh met voorsluiting (wel essentieel!) bij de hunkemoller gekocht die veel fijner zat. En niemand maakte het iets uit.

Omdat de buik gevoelloos kan worden (bij mij het geval) en de buikband kan schuren is het soms handig om een t-shirtje onder de buikband te dragen. Óf je kunt ervoor kiezen om de legging bij een jurkje lekker hoog op te trekken en daar overheen de buikband aan te doen. Niet charmant, wel praktisch.

Aanlenglimonade in laxeerdrankje

Wat vond ik dat laxeerdrankje vies! Maar je kunt het jezelf heel iets makkelijker maken door aanlenglimonade door het drankje te doen. Nog steeds niet top, maar alles beter dan die zakjes “puur” te drinken.

Drains dragen

Soms is het zo dat je met drains naar huis gaat. En hoe ga je dat ding dan meezeulen? Sommige ziekenhuizen hebben vrijwilligers die mooie tasjes haken/naaien etc, maar ook een mini schoudertasje kan prima functioneren!

Overige tips

Voor overige tips ben ik een aantal keren terechtgekomen op de website van lichaams- en huidverzorging bij kanker. Hier lees je bijvoorbeeld wat je moet doen bij een droge huid tijdens de chemo, maar zijn er ook verwijzende sites naar bijvoorbeeld lotgenoten. Dit is dus zeker een aanrader als je wat praktische tips wil hebben rondom het hele traject!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

7 comments

  1. Mia Vijt says:

    Dag Jacintha,

    Je bent een mooie en dappere meisje. De reden waarom ik contact met je opneem, is omdat ik bezig ben met een taalkundig onderzoek en op zoek ben naar kankerpatiënten om een vragenlijst te evalueren op taalgebruik, enz, in zowel Nederland als België. Ben je geïnteresseerd om mee te doen? Laat maar iets weten. Alvast bedankt, Mia

Geef een reactie