#aCANforbreastCANcer

Een blikje cola tussen je borsten om aandacht te vragen voor borstkanker. Vorige week ontstond er nogal wat commotie over deze actie, zeker nadat DJ Giel Beelen een filmpje deelde en Nederlandse vrouwen opriep om mee te doen. De #HoldACokeWithYourBoobs-challenge was niet bepaald een geslaagde actie: het droeg niet bij aan bewustwording, niet aan een betere behandeling van kanker en juist de vrouwen om wie het ging, konden niet meedoen. Giel kreeg veel reacties op zijn actie, onder anderen van ons (Jacintha en Marike).



Lieve Giel,

Wat begon jouw ochtend gister grappig he? Wat had je een lol! Blote vrouwen met een colablikje tussen de borsten onder het mom van “aandacht vragen voor borstkanker”. Hi-fucking-la-risch!

Wat was ze mooi he? En wat had ze mooie grote borsten! Gelukkig had ze wel haar tepels bedekt, anders zou het ordinair worden!

Ik heb er maar 1, één tiet. Geen challenge voor mij dus! Maar gelukkig hebben deze vrouwen, die natuurlijk alles over borstkanker weten, de challenge voor mij gedaan.

Wat mij aan deze challenge stoort, is dat er aandacht gevraagd wordt voor een ziekte op een manier waarop de zieke zelf, het nooit zou kunnen doen. Iets waar ik ook zo’n moeite mee had tijdens de ice-bucket-challenge; zie jij iemand met ALS een bak ijswater over zichzelf heen gooien? Ik denk dat sommige van deze mensen blij mogen zijn als ze hun arm 10 cm kunnen optillen! Wat wel weer een positief onderdeel was bij deze actie, was dat er heel veel geld is opgehaald. Dus daarom zie ik in die actie nog wel iets goeds.

Wat mij met deze nieuwe challenge met name stoort, is dat er voor iets heel pijnlijks aandacht wordt gevraagd op een semi erotische manier. Persoonlijk vind ik er niks aan, maar ik denk dat er heel wat mannen het niet met me eens zijn. En juist met dát onderdeel heb ik op dit moment het meeste moeite in mijn leven. Probeer je maar eens vrouwelijk en sexy te voelen met een niet-tiet!

Toch wil ik je bedanken. Ten eerste voor je excuses; het was een onhandige actie. Ik denk dat dát inmiddels wel duidelijk is. En ik denk dat je gisterochtend oprecht niet goed hebt nagedacht over de impact van het bericht. Daarnaast wil ik je ook bedanken voor alle media-aandacht. Gelukkig is niet iedereen meegegaan met deze challenge, maar inmiddels heeft heel Nederland het over borstkanker; een goeie zaak!

Als laatste nodig ik je van harte uit om eens een dagje met mij mee te lopen op de afdeling oncologie. Dan kun je zien hoe lollig het er daar aan toe gaat. En misschien kunnen we dan samen een nieuwe, wel succesvolle, actie bedenken. Want ook ik ben altijd in voor iets lolligs, als het maar gepast is!

Liefs,
Jacintha (25, van levennakanker.com)
‪#‎holdacokewithyourboobs‬
‪#‎borstkankerchallenge‬
‪#‎breastcancerchallenge‬



tweet_marike

Dat kon beter, vonden wij. Daarom hebben we de #aCANforbreastCANcer-challenge bedacht. Ook hier speelt een blikje cola de hoofdrol. We willen met deze actie geld ophalen voor Pink Ribbon. Het gaat als volgt:

  • Je doneert meteen aan Pink Ribbon of je doet de actie.
  • Je begint met een blikje cola en ruilt dit voor iets groters (één keer of – nog beter – veel vaker, totdat je bijvoorbeeld een auto hebt).
  • Als laatste ruil je wat je hebt voor geld en dat doneer je aan Pink Ribbon: ga naar http://acties.pinkribbon.nl/acties/jacinthao/acanforbreastcancer/ en klik op doneer!
  • Van alle stappen maak je foto’s en die zet je online op Facebook, Twitter, Instagram, of waar je ook maar wil. Voeg de hashtags #aCANforbreastCANcer en #yesweCAN toe.
  • Vervolgens tag je ten minste drie mensen die ook die opdracht moeten uitvoeren.


Om het startsein te geven heb ik zelf 5 mensen uitgedaagd:

  • Giel Beelen van 3FM (Inmiddels hebben we begrepen dat Giel Beelen niet meedoet met de actie. Maar dat betekent niet dat de rest van Nederland niet mee kan doen!)
  • Marike van Jong & Borstkanker Blog
  • Ramona Oldenbeuving
  • Mariska Jansen
  • Karin Stoel

Heel veel succes!!

Bekijk als laatste het filmpje van Jacintha of Marike (https://www.youtube.com/watch?v=_uFGb8smb4w&feature=youtu.be). Deel een van deze filmpjes en/of onze Facebookberichten (Jacintha of Marike) zodat zoveel mogelijk mensen met onze actie gaan meedoen!!

Een foto uit mijn filmpje: een blikje cola, waar het allemaal mee begint!

Een foto uit mijn filmpje: een blikje cola, waar het allemaal mee begint!

Loading

2 comments

  1. Wil Fletcher says:

    Heel goed van jouw Jacintha ..

    Ik heb inmiddels mijn eerste chemo gisteravond
    Gehad in Almeria en ben nog niet misselijk
    Geweest de wond van de borst is goed aan
    Het helen het 5 weken geleden van de operatie
    5 dagen in ziekenhuis gelegen maar voel me goed
    So far so good
    Hartelijke groeten van Wil Fletcher …

Geef een reactie