Tutu maken zonder naaimachine

Het is weer bijna Carnaval! En zoals jullie hier kunnen lezen ga ik dit jaar als clown. De afgelopen jaren heb ik mijn outfits vaak zelf gemaakt en ook dit jaar ben ik weer aan het knutselen geslagen. Hier lees je hoe ik mijn tutu heb gemaakt.

Benodigdheden:

1. Een lint die twee keer om jouw middel past.
2. 7 meter tule van verschillende kleuren.
3. Een lang stuk karton (het liefst 1 meter, maar korter kan ook).
4. Een schaar.

Nu we de benodigdheden hebben opgesomd, kan het echte werk beginnen. Ik zal hieronder in 6 stappen uitleggen hoe je zonder een naaimachine, een tutu in elkaar zet.

Stap 1
Knip of snij een stuk karton uit met de juiste afmeting. De lengte wil je het liefst zo lang mogelijk hebben (1 meter), maar korter kan ook. De breedte is de breedte van de stroken van de tutu. Ik heb hiervoor 10 cm aangehouden.

Een stuk karton met de juiste afmeting.  Op de achtergrond zie je rolletjes organza van de Action liggen. Deze heb ik uiteindelijk niet gebruikt, maar hier zou je in principe ook een tutu van kunnen maken.

Een stuk karton met de juiste afmeting.
Op de achtergrond zie je rolletjes organza van de Action liggen. Deze heb ik uiteindelijk niet gebruikt, maar hier zou je in principe ook een tutu van kunnen maken.

Stap 2
Wikkel een kleur tule om het stuk karton.

Wikkel de tule om het karton.

Wikkel de tule om het karton.

Helemaal opgerold.

Helemaal opgerold.

Stap 3
Knip nu repen van de tule door eerst de rechterkant en vervolgens de linkerkant van de tule los te knippen. Houd tijdens het knippen het karton wel goed vast.

Alle reepjes tule.

Alle reepjes tule.

Stap 4
Pak nu 2 reepjes en leg deze op elkaar. Vervolgens vouw je de reepjes samen dubbel zoals op de foto te zien is.

Misschien niet heel duidelijk te zien, maar hier liggen 2 reepjes tule op elkaar.

Misschien niet heel duidelijk te zien, maar hier liggen 2 reepjes tule op elkaar.

Vouw de 2 reepjes tule samen dubbel.

Vouw de 2 reepjes tule samen dubbel.

Stap 5
Nu gaan we knopen! Je hebt hierbij natuurlijk de dubbelgevouwen reepjes tule nodig, maar ook het lint. Aan het begin staat dat dit lint twee keer zo lang moet zijn als de omtrek van jouw middel. Dat is gedaan zodat je genoeg lengte over houdt om het lint te knopen. Begin dus in het midden met knopen en werk naar buiten. De knoop maak je als volgt: Maak een lus van de tule en houd deze achter het lint. Vervolgens trek je de uiteinden door de lus en trek je de knoop hard aan. Doe het bovenstaande altijd op dezelfde manier zodat alle knopen hetzelfde zijn.

Maak een lus van de tule achter het lint.

Maak een lus van de tule achter het lint.

Trek de uiteinden van de tule door de lus.

Trek de uiteinden van de tule door de lus.

Trek de knoop hard aan.

Trek de knoop hard aan.

Stap 6
Even doorknopen en klaar is je tutu! Voor mijn outfit heb ik alleen nog wat hysterische accessoires nodig en ik ben helemaal klaar voor de carnaval. Hieronder het eindresultaat.

Mijn complete outfit!

Mijn complete outfit!

Loading

One comment

  1. Thea van Hierden says:

    Wat kun jij goed vertellen over alles wat je meemaakt samen met Niels. Ik heb zowel Ina als jouw moeder gehoord over jouw blog en vanmorgen heb ik er ook met Gijs over gesproken. Hij volgt je al vanaf het begin, zei hij. Ik leef ook met jullie mee en bewonder jou en Niejs voor hoe jullie er samen de schouders onder zetten. Lieve meid, ga zo door! Ik ben nog lang niet bij maar zal zeker regelmatig kijken hoe het met jou gast en ik eens je alle goeds. Liefs, Thea

Geef een reactie