Tentamenstress

Een paar weken geleden schreef ik over het normale leven. Hoe zou het zijn als ik me weer druk kon maken over kleine dingen? Nou ik ben erachter hoor! De afgelopen weken heb ik me druk gemaakt over tentamens, verslagen en allerlei rompslomp.

stress kanker

De laatste loodjes!

Wellicht is een korte introductie handig om te weten hoe ik de afgelopen weken heb doorgebracht. Vanaf september 2015 liep ik stage als logopedist in het Radboudumc in Nijmegen. Een fan-tas-tische plek! Wat heb ik er ontzettend veel geleerd! Tijdens het stagelopen werd ik, heel bizar, genomineerd voor student van het jaar en werd ik gevraagd of ik docent wilde worden op de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen). “Natuurlijk, heel graag!” was mijn antwoord.

Maar then comes the afronding van de stage. Ik had absoluut het vertrouwen dat ik het zou halen, ik was daar namelijk echt op mijn plek, maar het feit dat ik op 28 januari mijn diploma zou krijgen en op 2 februari mijn eerste les als docent zou zijn, gaf me een klein tikkeltje stress. En de grap die één van mijn soon-to-be collega’s maakte over een aantal dagen vertraging die bij mij funest waren, zorgde ervoor dat die stress realistischer werd.

“Hoe voel je je?” vroeg de assessor tijdens het laatste tentamen? “Goed hoor, gezonde spanning” zei ik stoer. “Gezonde spanning” hoor ik mezelf zeggen. Nu ik over nadenk is die spanning inderdaad “gezond”. Zonder die spanning zou ik me nog teveel door de kanker laten beïnvloeden, maar nu ik weer spanning ervaar om iets “kleins” lijkt het alsof de kanker steeds iets verder van me af staat. En ik dus steeds meer richting een gezonde versie van Jacintha ga.

Kleine, onbelangrijke dingen, als de bloem die ontbreekt tijdens het koken, kunnen me nog steeds gestolen worden. Maar ik ben blij dat ik me weer druk maak om iets belangrijkere maar, in vergelijking met gezondheid, nog steeds kleine dingen. Ik heb de toets overigens gehaald en ben dus nu officieel logopedist. Morgen neem ik mijn diploma in ontvangst, waar jullie volgende week het verslag van zullen zien. En hoe blij ik ook ben met het afstuderen en mijn diploma, misschien ben ik nog wel blijer met die “gezonde spanning”.

stress kanker

Nog 1 dag en ik ben student-af!

Loading

9 comments

 1. Marike says:

  Gefeliciteerd!! Met je diploma, student-van-het-jaar en een baan! Wow jij bent goed bezig! En fijn ook dat je je nu daar druk om kunt maken. Ik zat net nog te mopperen over drukte op mijn werk en je herinnert me er weer aan dat dat gezonde stress is 😉

 2. Marieke says:

  Goed gedaan Jacintha en wat heerlijk dat je je weer druk mag maken om kleine hedendaagse stres momentjes. Dat je maar veel van die “gezonde” stresmomenten mag hebben! Succes met je werk.

  groetjes Marieke

 3. Ben says:

  Van harte meid. Wat een kanjer ben jij! Ik kan moeilijk omschrijven wat ik voel, maar dat mijn trots aan hondsdolheid grenst mag duidelijk zijn.

Geef een reactie