Over mijn lijk

2012

Iemand tipt me over het programma “Over mijn lijk”. Niet echt een vrolijk programma leek me, maar ik móest het echt gaan zien. Zo gezegd, zo gedaan. En ik kreeg absoluut geen spijt. Ik werd enorm geïnspireerd door Jip; wat een sterke persoonlijkheid! Een echte held. Zo iemand die je graag wil zijn, waar iedereen jaloers op kan zijn! Ik dacht nog “als je ooit in zo’n situatie komt, hoop je toch net zo sterk te zijn als hij”.

2014

Ik zat middenin de chemo’s. En juist in deze periode is Jip mijn grote voorbeeld. Wat heb ik vaak aan hem gedacht. Hij maakte indruk op me in een periode dat ik zelf nog helemaal niet ziek was, maar heeft me tijdens mijn ziekteperiode enorm geïnspireerd om net zo positief te zijn als hij toen was. En dan wordt er ineens reclame gemaakt voor een nieuwe reeks “Over mijn lijk”. En hoe graag ik ook wil, ik durf het niet te kijken. Ik zit enorm in de ontkenningsfase en ben stiekem ook een beetje bang voor het ergste. En elke week een half uur geconfronteerd worden met dat waar ik bang voor ben, kan ik even niet aan.

2016

Mijn lieftallige collegablogger en lotgenootje Marike van Jongenborstkanker blogt over “Over mijn lijk”. 5 redenen waarom ik het programma zou moeten kijken. En wat heeft ze gelijk! Terwijl ik het lees denk ik meteen aan Jip. Wat zou hij doen? Ik weet zeker dat hij zou kijken! Dus hup, stel je niet aan, en ga kijken.

Inmiddels heb ik “Over mijn lijk” teruggekeken, en nondeju; wat een helden! Hoe klote hun situatie ook is, ze leven intenser en genieten van de kleine dingen. Als iedereen toch zo in het leven kon staan, dan zag de wereld er een stuk mooier uit. Dus voor de mensen die nog twijfelen; nergens voor nodig, je kan er alleen maar rijker van worden!

In 2012 is mijn held Jip overleden. Ongelooflijk jammer dat de wereld verder moet zonder zo’n positieve leuke jongen. Hij had pech en toevallig heb ik, tot nu toe, geluk. Want dat is het; vette pech! Maar gelukkig heeft hij genoeg nagelaten. Om af te sluiten een quote van Jip:
“Als je een open mens bent, merk je ook dat de wereld om je heen meer open staat voor jou”

Over mijn lijk

Dank Jip, voor alles wat je me geleerd hebt. En ik hoop net zoveel positiviteit als jou te kunnen uitstralen!

Loading

8 comments

 1. Sandra says:

  Wat mooi…ik heb die twijfel ook.
  Confronterend of misschien niet aan willen denken…je hebt me wel een stap dichterbij kijken gebracht 😊

  • Jacintha says:

   Je moet doen waar jij je goed bij voelt. Vorig jaar zat ik er ook middenin en toen durfde ik niet. Misschien moet jij het ook even laten bezinken. Volgend jaar durf je het vast ook!

 2. @tips_bij_kanker says:

  Mooi Jacintha, en herkenbaar. Ik durf sinds kort ook te kijken naar dat soort programma’s. Bij mij kwam de kentering in hoe ik me erover voelde door de opmerking van iemand die bij Xenia werkt: hij zei dat hij geen plaats kent waar het leven zo gevierd wordt als daar.

Geef een reactie