(DIEP-F)lap

Zoals ik eerder al op Facebook aankondigde, komt de hersteloperatie er aan (1 maart is het zover. Dat is al over 2 weken, oh mijn god..) en natuurlijk ga ik jullie ook weer dmv bloggen op de hoogte houden. Vandaag een introductiecollege over de operatie. Ik kreeg namelijk de afgelopen weken de meest uiteenlopende vragen, en ik hoop jullie dmv deze blog helemaal bij te praten!

Laten we eerst beginnen met een introductie van de introductie: welke operaties zijn er allemaal? Want dat zijn er nogal wat!* Ik heb de meest gebruikte termen hieronder voor je opgesomd:

  • Expanders + siliconen: methode waarbij de huid wordt opgerekt en daarna onder de huid een siliconen prothese wordt geplaatst
  • LD-flap: methode met verplaatsen van rugweefsel
  • DIEP-flap: methode met verplaatsen van buikweefsel
  • PAP-flap: methode met verplaatsen van weefsel uit de binnenkant van het bovenbeen
  • S-GAP flap: methode met verplaatsen van bilweefsel
  • Iedereen maakt in het traject natuurlijk zijn eigen keuzes. En omdat ik genoeg buikvet heb (“Hier kunnen we wel een mooie borst uithalen”, joe bedankt!), is het mogelijk om de diep-flap bij mij te doen; een buikborst.

diepflap

Bron: http://www.davidgreenspunmd.com/restorative_techniques/perforator_flap_reconstruction/flap_procedures/diep_flap/


Oke, buikvet dus. Dus dat is een kwestie van wegzuigen en terugplaatsen? Nope! Daar gaat iets meer in zitten dan alleen wegzuigen en terugplaatsen. Maar hoe gaat dat dan in zijn werk?

Wat de plastisch chirurg (gespecialiseerd in oncologische operaties) gaat doen, is een lap uit m’n buik halen inclusief alle bloedvaten. Deze lap wordt bevestigd op de plek waar de borst hoort te zitten. En daarbij worden de bloedvaten van m’n buiklap, bevestigd aan de bloedvaten die momenteel op de plek van de borst lopen. En dat schijnt nogal een karwei te zijn! Want het is afhankelijk van de dikte van bloedvaatjes hoe lang er gepriegeld wordt.. En lucky me; ik ben nooit te prikken=> conclusie=> lange operatie.

Wat ze bij mij ook nog doen, is het verplaatsen van lymfeklieren uit m’n lies naar m’n oksel. Weet je nog dat ik vertelde over mijn oedeemarm? Dit is hopelijk de stap richting een dunne(re) arm! En m’n lies kan die paar kliertjes wel missen, blijkbaar heeft de lies grotere klieren dan de oksel. En alle kleine beetjes helpen nu in m’n oksel!

diepflap

1 maart is het zover!!


Nu jullie experts zijn over de operatie zelf, heb ik nog een aantal feitjes op een rij gezet over de operatie en het herstel. Wist je dat:

  • de operatie 6-10 uur duurt?
  • het herstel 6-8 weken duurt?
  • de operatie met transplantatie van de lymfeklieren maar in een aantal (academische) ziekenhuizen gebeurt?
    mijn plastisch chirurg een zij is?
  • de plastisch chirurg vooraf de bloedvaten (vooraf gefotografeerd met een CT-scan) op m’n buik tekent zodat ze weet waar ze precies moet zijn?
  • ik na de operatie 3 wonden heb? Buik, borst en lies?
  • ik na de operatie een platte(re) buik heb? *Doet vreugdedansje*
  • ik na de operatie 3 drains heb (2 in de buik, 1 in de borst)?
  • ik na de operatie weer in gezelschap mag plassen?
  • ik na de operatie de eerste 24 uur elk uur gecontroleerd wordt, daarna elke 2 uur en daarna elk dagdeel? Dit om te controleren hoe m’n buikborst het doet!
  • ik na de operatie een buikwand/buikband en sportbh’s moet dragen?
  • ik 3D foto’s heb moeten laten maken om voor en na van m’n arm in beeld te brengen?
  • ik daarnaast testjes met water moet ondergaan (arm in een bak water=> water stroomt uit de bak) om te bepalen wat de inhoud van m’n arm is?

Zo, dat was het volgens mij. Zijn er nog vragen? Stel ze dan vooral, hier of op mijn Facebook pagina. Ik zal jullie de komende weken natuurlijk hier op de hoogte houden, maar soms zal het makkelijker zijn om even een kort berichtje te posten op Facebook of Instagram. Wil je dus helemaal niks missen? Volg me daar dan ook! En tot snel!

*De namen van de operaties worden bepaald door de bloedvaten die gebruikt worden, gevolgd door (f)lap. Flap voor de Engelse versie, lap voor de Nederlandse versie. Ik zelf ben door m’n werk als logopedist op de hoofd-halsoncologie gewend om vaak de term “lap” te gebruiken, maar ik kan me voorstellen dat mensen raar opkijken als ik elke keer naar m’n nieuwe borst verwijs als “lap”. Daarom gebruik ik vanaf nu zoveel mogelijk: buikborst.

3 comments

  1. Marike says:

    Hee Jacintha, wat spannend! Een heftige operatie, maar wel voor een heel goed doel! Echt superfijn dat je straks weer twee borsten hebt en ook nog van eigen weefsel. Je doet 1 kant toch? En hoop ook dat je oedeem minder gaat worden hierdoor. Ik had erover gelezen, een heel nieuwe techniek! Ga je in het Radboud geopereerd worden? Alvast veel succes en sterkte met het herstel!

  2. José van Brenk says:

    Wens je veel sterkte met je operaties.
    Wat mooi dat dit allemaal mogelijk is en ik
    Hoop op een fantastisch resultaat.

    En wat kun je nu blij zijn met een beetje buikvet hè, ha ha

Geef een reactie