Chemodag

Allereerst: excuses voor degenen die allemaal spammailtjes van mijn website hebben gekregen. Ik heb het inmiddels opgelost, maar ik vind het vervelend dat sommige mensen zoveel mailtjes van me hebben gehad. Tenzij je graag een autoverzekering wilde, dan is het natuurlijk vervelend dat je daar niet meer elke minuut aan herinnerd wordt! Maar dat vooraf, laten we nu doorgaan met mijn blog. Vandaag geef ik jullie een kijkje in een dagje chemo.

Want hoe zag zo’n chemodag er nou uit? Niet heel spectaculair kan ik jullie vertellen (wat een promotiepraatje he?!). Maar toch vind ik het belangrijk om ook dit te delen. Ik denk namelijk dat ik een aantal dingen goed heb aangepakt, waar anderen misschien wat aan hebben. Dingen die ik eigenlijk vooraf beter had willen weten, in plaats van ze zelf te ontdekken.

Ik probeerde zoveel mogelijk te bewegen, en mijn gevoel daarbij werd bevestigd door meerdere studies. Op 28 april 2015 publiceerde het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis een studie naar de effecten van sporten tijdens de chemo op de bijwerkingen. De resultaten laten zien dat vrouwen die behandeld worden voor borstkanker, de chemo beter verdragen als ze tijdens deze behandeling sporten*. Ook als dit laag intensief is. En dit is ook wat mijn oncoloog Turbo** me adviseerde: bewegen is goed, het liefst een half uur per dag! En dat is precies wat ik heb gedaan. Ik zal jullie hieronder meenemen in mijn gemiddelde chemodag.

9:00 uur
Mijn dagen begonnen rond een uur of 9, na de nodige keren snoozen. Ik vond het belangrijk om een ritme te behouden. En elke dag een aantal keer snoozen is ook een ritme! Na het opstaan en ontbijten begon ik de dag altijd vrij rustig, afhankelijk van de dag en de bijwerkingen die ik had. ’s Ochtends keek ik meestal een afleveringetje Grey’s Anatomy of Orange is the new black, heel vervelend!

11:00 uur (dinsdag en donderdag)
Elke dinsdag en donderdag rond dit tijdstip ging ik sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut, zelfs op de dagen waarop ik net op maandag de chemo had gehad! Ik ben bij de fysiotherapeut terecht gekomen voor mijn oedeemarm, maar tijdens de chemo ben ik ook mee gaan doen met het individuele programma Onco-balance. Tijdens dit programma kreeg ik oefeningen voor mijn oedeemarm, maar deed ik ook veel cardio om mijn conditie op te bouwen. Zo ging ik altijd fietsen, heb ik hardgelopen op de band en heb ik ook een aantal keer nordic walking geprobeerd. Dat blijkt overigens nog best een lastige sport! Ik dacht: dat doe ik ff met die stokjes. Maar niets is minder waar!

Kiek dr goan!

Kiek dr goan!

12:00 uur
Meestal begon ik rond het middaguur met mijn rondje supermarkt. Ik liep met mijn oma-boodschappen-karretje met wieltjes (want ik mocht niet te zwaar tillen met mijn verwijderde okselklieren) richting de Appie. In totaal kostten deze uitjes me ongeveer een half uur tot een uur, dus dan had ik het half uurtje bewegen op een dag al in the pocket. Soms breidde ik, op goeie dagen, dit rondje uit door vooraf een rondje om het park bij ons huis te lopen.

13:00 uur
Het hoogtepunt van mijn dagen was het afrekenen aan de kassa bij de Appie. Daar zat namelijk een super lieve caissière die altijd aan me vroeg hoe het met me ging en me vaak vertelde hoe mooi ze mijn hoofddoekjes vond. Ik denk dat ze geen idee heeft wat ze eigenlijk voor me betekent heeft. Door haar liep ik vaak lachend weer terug naar huis, ook op de dagen waarop ik het moeilijk had.

15:00 uur
In de middag ging ik eerst altijd even rustig zitten; je moet ook niet teveel willen. Op de dagen dat ik me goed voelde ging ik ’s middags nog wat huishoudelijke klusjes doen; zoals de was of de vaatwasser uitruimen. Op andere momenten ging ik terug naar mijn vertrouwde plekje op de bank.

18:00 uur
Samen met Niels maakte ik het avondeten klaar. Een voordeel van elke dag een rondje Appie, is dat je elke dag kunt kopen waar je zin in hebt. Mijn smaak veranderde namelijk per dag, dus vooruit boodschappen doen had toch weinig zin. Nu kon ik dus elke middag bepalen wat ik die avond wilde eten en kwam ik ook nog aan m’n beweging; 2 vliegen in 1 klap!

20:00 uur
’s Avonds deed ik vaak weer rustig aan. “Nog rustiger aan?” hoor ik je denken! Maar ik spaarde m’n energie ook op voor leuke uitjes die vaak in het weekend vielen. Ik heb geprobeerd op elk feestje of uitje in het weekend te zijn, maar daarvoor leek het me verstandig als ik de rest van de week vrij weinig ondernam. Dit heeft super goed uitgepakt want ik heb heel veel leuke dingen gedaan met vrienden en familie. En al die keren heb ik het goed vol kunnen houden. Maar misschien kwam dat ook omdat ik er zo van genoot en er zo naartoe leefde.

Conclusie van dit verhaal?
1. Wees zo actief mogelijk tijdens de chemo (ga zelf sporten of zoek hulp bij een fysiotherapeut)
2. Blijf ook vooral leuke dingen doen
3. Ga naar de Appie in den Bosch voor een praatje met een hele gezellige caissière
Als je deze tips opvolgt, heb je kans dat je de chemo makkelijker doorkomt. Maar ik weet; het is voor iedereen anders, dat heb ik inmiddels wel geleerd. Maar proberen kan altijd toch?!

* Dit heeft dus niks te maken met de tumor, maar alleen met het verdragen van de bijwerkingen tijdens de chemo. Er zijn wel onderzoeken gepubliceerd over sporten in combinatie met de tumor zelf, maar die gaan alleen over zielige diertjes of gek gekozen groepen waar ik niks mee kan. Hopelijk komt daar dus snel verandering in!
**Deze bijnaam heb ik niet eens zelf bedacht, maar hij is wel erg passend. Zeker toen ze me adviseerde veel te sporten; de turbo erop!

Loading

4 comments

  1. Ramona says:

    Haha oke, dit berichtje zorgt er toch wel voor dat ik me een beetje schaam. Ik beschouw “het rondje om het park” als “een belachelijk lange wandeling” tot grote ergernis van Sjoerd:p. Woopsieeee, bikkel ben je toch ook haha:)

  2. Marike says:

    Wow wat pakte je dat goed aan en wat deed je veel! Ik was echt compleet mijn ritme kwijt en probeerde ook zoveel mogelijk te bewegen, maar had er niet zo’n strak ritme in als jij. Goed dat je dit soort dingen deelt!

Geef een reactie