Bijwerkingen na de chemo

17 november 2014, de dag van de eerste niet-chemo. De dag waarop alles zou verbeteren, en dat deed het! Vanaf dat moment had ik alleen nog herceptin, en toen ook dat wegviel bleef alleen de anti-hormoontherapie over. En ondanks dat ik er weinig last van heb, zijn er wel een aantal bijwerkingen na de chemo waar ik nu nog mee te maken heb. Sommigen als nasleep van de chemo’s, anderen door de anti-hormoontherapie.

Nasleep chemo

Nagels

Tijdens de chemo werd me heel vaak gevraagd hoe het met mijn nagels ging: top! Niks mee aan de hand! Pas na de chemo begon ik iets raars te merken aan m’n nagels; ze begonnen los te laten. Met name de nagels van m’n duimen en grote tenen hebben hier, tot op de dag van vandaag, last van. Echt fris zien ze er daardoor niet uit en dat is ook meteen de reden waarom ik altijd nagellak* draag.

Bijwerkingen na de chemo

M’n nagels zonder nagellak..


Wimpers/wenkbrauwen

Je denkt; de chemo is voorbij, nu krijg ik weer wimpers/wenkbrauwen! En dat was gelukkig ook zo, maar niemand had me verteld dat ze nog 3 keer zouden uitvallen en weer terug groeien. “Groeien wimpers terug?” vroegen heel veel mensen zich af. Jazeker! Maar mijn eigen theorie is, dat ze bij mij nu allemaal in een zelfde ritme zitten en dan ook allemaal tegelijk uitvallen. Bij niet-chemo-mensen valt er af en toe een wimper uit en die groeit dan weer rustig terug, daar merk je dan niks van.

Oedeemarm

In deze post heb ik al wat meer verteld over wat ik bij de fysio doe. Maar hoe voelt zo’n arm nou? Probeer dit eens uit; ga eens even met je gedachten naar je rechterarm. “Voel” hem van onder tot boven. Denk aan je vingers en ga steeds een stukje omhoog. Zo kom je via de elleboog bij de oksel. Voel je hem? Dit is wat ik de hele dag voel. Normaal gesproken ben je je niet bewust van het feit dat je een arm hebt, maar ik weet de hele dag door dat hij er nog zit. En hoe dikker hij wordt, hoe irritanter!

Anti-hormoontherapie

Slijmvliezen

Blijkbaar drogen mijn slijmvliezen uit door de anti-hormoontherapie. En met name mijn ogen hebben daar last van. Ik kon tijdens het autorijden merken dat ik veel minder kon zien. Dus ik maakte een uitstapje naar de brillenboer en wat bleek? Binnen een paar maanden van perfect zien naar -0,75. Geen groot verschil maar dermate irritant dat ik een bril heb gekocht!

Bijwerkingen na de chemo

Met bril!


Opvliegers

Ik heb 2 verschillende soorten opvliegers. De ene is de doorgaanse ik-word-rood-en-zweet-een-beetje-opvlieger en de ander is het-stroomt-in-straaltjes-van-m’n-lichaam-opvlieger. Met name die tweede is een drama. Soms voel ik hem aankomen en dan lijkt het net alsof ik door allemaal naaldjes word geprikt. Dit is met name het geval als ik alcohol heb gedronken. Tijdens deze opvlieger voel ik me altijd zo smerig! Ik probeer zo nonchalant mogelijk te doen als ik zo’n opvlieger heb, maar ondertussen ben ik aan het bidden dat hij snel weer weggaat.
Binnenkort komt er een blog alleen over opvliegers, want ik heb er nog veel meer over te vertellen!

Anti-hormoon-heks

Ook hier zal nog een aparte blog over komen, maar voor het complete beeld bespreek ik hem toch even kort. Voor de diagnose (ik leef in een wereld voor en na de diagnose) was ik het vrolijke, bijna niet chagrijnig te krijgen meisje. Inmiddels is dat dankzij de anti-hormoontherapie iets veranderd. Ik kan tegenwoordig door iets heel kleins van de wijs raken. Als Niels bijvoorbeeld zegt “ruim je dat even op”, denk ik; verdorie, dat bepaal ik zelf wel! Ik kan dan niks aan dat gevoel doen. Het is er ineens in alle heftigheid en verdwijnt dan langzaam weer. Ik herken mezelf wat dat betreft totaal niet meer, voel me bij vlagen een anti-hormoon-heks. Maar dit is iets waarvan ik weet dat het veroorzaakt wordt doordat alle hormonen onderdrukt worden, dus ik probeer dat te blijven onthouden. Maar soms is dat knap lastig!

Zo, dat was het lijstje voor nu. En het leek me wel even genoeg. Ik ben wel heel benieuwd of mijn lotgenoten dezelfde bijwerkingen ervaren? Of hebben jullie een ander lijstje?

Maar dit alles wil niet zeggen dat ik me door de bijwerkingen laat beïnvloeden. Integendeel zelfs. Overal is een oplossing voor en ik heb het afgelopen jaar wel geleerd dat er meer is dan je ergeren aan bijzaken. Er is zoveel meer, het leven is zoveel leuker! Een opvliegertje hier of daar maakt daarbij echt niks uit!

* In de zorg mag je eigenlijk geen nagellak op ivm hygiene. Daarom heb ik no-make-up look nagellak. Het is misschien illegaal, maar het is bij mij kiezen tussen 2 slechten; óf ranzige nagels, óf nagellak (die je niet ziet).

Loading

4 comments

 1. Wessel says:

  Ik denk dat iedereen die dit leest hetzelfde wil zeggen, dus ik zeg het lekker als eerst: die bril staat je goed man!

  Ik denk dat je met die bril en korte haren zo langs bekenden kunt lopen zonder dat ze je herkennen. Ik heb toen ik 16 was de omgekeerde transformatie ondergaan (van bril + korte haren naar lenzen + lange haren), en toen waren er ineens allemaal mensen die me niet meer herkenden :P.

 2. connie vd brink says:

  nou ik had dus ook last van dat mijn wimpers en wenkbrouwen nog na de chemo ineens weer uitvielen, en de oncoloog wist niet waar dat aan lag en dacht dat het aan de pijnstillers lag die ik al jaren slik ….en ik dacht idd dat het nog een nawee van de chemo was

 3. Saskia says:

  Ongeveer dezelfde leeftijd, ongeveer hetzelfde verhaal als jij (alleen de diagnose later gekregen, ik zit nu middenin de chemo, ac kuur 3 gehad), maar het is werkelijk zo fijn om dit alles te kunnen lezen! En heerlijk om je positiviteit door het scherm te kunnen voelen. Ik zit nog in de ik-ben-zo-vaak-bang-en-verdrietig-en-onzeker-fase Superbedankt! Ik blijf je volgen 🙂

Geef een reactie